Столетница предсказала  наводнението в Каравелово. Тя посочила и причината за

...
 
Столетница предсказала  наводнението в Каравелово. Тя посочила и причината за
Коментари Харесай

Столетница предсказала потопа, заради сечта е

 

 Столетница предсказала  наводнението в Каравелово. Тя показала и повода за идното злополучие. Това описа пред " Марица " Минка Пунчева, собственичка на магазин за хранителни артикули, който единствено на няколко метра от най-критичната точка на наводнението.

Преди пет дни една остаряла жена от нашето село,  на 95 години, пристигна да пазари в магазина и сподели: „ Тука скоро ще има наводняване. Голяма сеч има в Средна гора. Всеки ден се карат големи камиони цялостни с дърва ", описа Минка.

И това е тъкмо по този начин. Къщата се напука от тази камиони. Като завали водата слиза от планината и  няма къде да се спре. Стана както сподели тази остаряла жена. Сега и дворът,  и къщата ми са цялостни с кал, Казват, че тая кал носи заболявания, разплака се Минка пред ужасяващата панорама в дома и.



Доведете всички горски, всички депутати, всички политици - да видят къща ми, да видят къде е покъщнината ми. Един да няма от тия горски, нареждаше на улицата  74-годишната Мария Нешева.  Изсякоха гората, изнесоха дървата, от голата планина се срути водата над Каравелово., плачеше безутешно дамата.

Изсякоха гората над селото, всички знаят, че от там пристигна наводнението, не от другаде, непоколебима бе Мария. Водата всичко опустоши, по какъв начин да се успокоя. Най-страшното се случи. Къщата отиде, дори и лозницата падна. Знаете ли какво е? Страшно е. Да градиш 53 години нещо и за секунди да го изгубиш.

Аз съм си провела всичко, ние сме доста деца, ще дойдат да ми оказват помощ. Защо се случи всичко това – поради изсичането на гората. Важното е, че всички са живи и здрави. Но вие не можете да си визиите да видиш три метра вода в двора. Сега вътре в къщите е пясък до колене.  Това е хубаво, че по селата към този момент няма хора, та и потърпевшите да са по-малко. Аз мъжът и снахата и внукът бяхме у дома, когато пристигна водата, другите останаха отвън селото, не можаха да се приберат, притихнала от рев, изясни Мария.

65-годишен мъж от Каравелово дълго оглеждаше наводнения регион към читалището. Виждате ли тези наноси, тази бяла пръст – това е горския път, който строиха преди две-три години, уточни той. Насипаха го с инертни материали от Белащица, а там всичко е варовик.

Дъждът унищожи тази бяла пръст, водата я довлече в селото  в този момент с нея  са цялостни улиците, дворовете. И най-важното – гората изсякоха, всеки ден возят дърва. Тази вода къде да се спре. И друго – секат и къде отиват дървата не знаем – едно дърво за огрев не остава в селото, безапелационен бе мъжът.

В Каравелово тридесет  и шест индивида бяха изведени от домовете им след наводнението. 12 от тях бяха настанени краткотрайно в кметството, двама от евакуираните там бяха от Войнягово, били в Каравелево в този ден по работа и останали в региона, който бе под вода.



Когато водата стартира да приижда и изпълни двора и къщата се уплашихме за майка ми,  разказа още Минка Пунчева, смутена от бедствието. Майка ми е на 80 години, с болест на Паркинсон. Краката и се огъват, на инвалидна количка е, не можем да я изведем.

Дойдоха хора от избавителните екипи. Много сме удовлетворени от тях. Бързи, деликатни, човечни. Те заведоха майка ми в кметството, по-късно пристигна ми сестра ми от Сопот и я заведе  у тях, описа Минка. Имаме вреди в двора и в къщата, уточни тя. Това, което го виждате, няма оправяне – всичко е залято с кал. Казват, че тая кал води толкоз заболявания, всичко към този момент ни тормози, не спираше да се тревожи  дамата.

На втория етаж на къщата, на мрачно, без вода и храна прекарал тази нощ 10-годишният Александър. Страх ме беше, само че баща бе до мен. Но в близост бе вода и от това ме беше боязън, показа момчето.

До 10 дни очаквам втора рожба, да е живот и здраве. Но от през вчерашния ден претърпях същински призрачен сън, описа пред „ Марица “ Ренета Рангелова. Те знаели какво се случва в селото, само че когато видели с очите си, били шокирани. Прибрали се от работа към  17.00 часа, а 13-годишният им наследник бил самичък у дома. А къщата - остров измежду море. Синът ни остана самичък през цялата нощ, ние по някое време се прибрахме при другари.

За салона на  салона на читалището, за столовете, цялостни с вода и тиня, за сцената  залята с кал не преставаше да се тревожи секретарката на читалището Дора Шопова. 

Над 200 са наводнените къщи в шестте потърпевши от бедствието села в Карловско, заяви кметът на общината доктор Емил Кабаиванов, който е неразделно на място. Няма бедстващи хора, на всички се доставя храна  и вода.

Каравелово продължава да живее в ужаса от вчерашното наводняване. Част от селото към момента непроходимо – кал,  огромни дървета, изтръгнати и дружно с коренищата,  наноси.  Селото към момента е без  ток и вода. Там, където е допустимо, хората стартират сами да разчистват пред къщите и към оградите.

 Спасителни екипи от пожарната, от 61-ва Стрямска бригада, от община Карлово и столична община вече  ревизираха всички къщи. Изведоха от тях общо 36 индивида, 12  бяха краткотрайно настанени в кметството, други се върнаха при близки или вкъщи. Няма починали или потърпевши хора, въпреки стихията бе толкоз унищожителна, че имаше действителна заплаха това да се случи, разясниха през днешния ден участници в избавителните действия. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР